Over ons

Wie zijn we?

Wanneer een nieuw werkjaar begint, zijn we altijd blij om een heleboel nieuwe gezichten te zien. Voor hen is KSA nog onbekend terrein, en daarom stellen we ons graag even voor. Zo zal het niet lang duren voor ook zij zich in KSA thuis voelen.

KSA is een jeugdbeweging die meer dan 80 jaar geleden gesticht is en staat voor ‘Katholieke Studenten Actie’. In Schoten bestaat onze afdeling, KSA Sint-Jan Berchmans, nu al meer dan 75 jaar. KSA is vanaf zijn ontstaan een jeugdbeweging voor jongens geweest. Op onze terreinen in Schoten werken we echter nauw samen met de meisjes, welke sinds kort onder de naam ‘KSA Gudrun’ door het leven gaan. Bij ons in de Sparrenlaan 63 is er dus plaats voor zowel jongens als meisjes, maar de voornaamste activiteiten zoals het kamp of de banvergaderingen op zaterdag blijven gescheiden.

Zowel de jongens als de meisjes spreken elke zaterdagmiddag af om 14u aan onze lokalen in de Sparrenlaan 63 te Schoten. De vergaderingen duren steeds tot 17u.

Je kan ons herkennen aan ons donkerblauwe uniform met oranje das en daskoord. We zijn daar best fier op en daarom schenken we er de nodige aandacht aan, zeker bij de oudere kerels. Wie zijn uniform netjes draagt straalt een zekere netheid, orde en klasse uit. Bovendien laat het zien dat je trots bent om bij een jeugdbeweging als de KSA te behoren!

Onze groep delen we op in verschillende leeftijdscategorieën:

Zo’n leeftijdscategorie noemen wij een ‘ban’. Zowat elke zaterdagmiddag voorziet de leiding voor zijn ban een activiteit, welke we de ‘banvergadering’ noemen. Deze activiteit is aangepast aan de leeftijd van de ban en is meestal rond één van de klassieke thema’s zoals spel, openluchtleven, tocht en knutselen. Hierop proberen we steeds te variëren zodat elke vergadering een nieuwe, spannende belevenis vormt.

Drie keer per jaar doen we ook een activiteit met de hele groep samen. Dit noemen we een ‘bondschouw’. Zo zijn er drie bondschouwen per jaar: de overgang, Kristus Koning en de KSA-BBQ. Deze duren meestal een hele dag in plaats van de gewoonlijke uren, maar daar wordt dan duidelijk over gecommuniceerd met de ouders. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale activiteiten zoals de vlottentocht, de kamportage, pick and drop, Prout to be Foud, de KSA-Quiz enzovoort.

Tot slot verdient ook het hoogtepunt van ons werkjaar een korte inleiding, namelijk ons befaamde kamp! Tien dagen lang gaan we met de hele groep ergens in de Ardennen op tentenkamp om er te spelen rond een verhalend thema, in de openlucht te leven, te voet of met de fiets rond te trekken, gezellig rond een kampvuurtje te zitten…

Meer info over de verschillende activiteiten kan je vinden onder activiteiten.

Uniform:

Zoals elke jeugdbeweging heeft onze KSA een uniform dat we tijdens elke activiteit vol trots dragen. De basis van dit uniform bestaat uit ons donkerblauw hemd met oranje das, wit daskoord en een dasring of dasknoop. Nieuwe leden kunnen steeds terecht voor nieuwe uniformstukken voor of na de vergadering, je moet hiervoor gewoon even een leider aanspreken. We staan er als jeugdbeweging wel echt op dat dit uniform gerespecteerd wordt en dat alle leden zo snel mogelijk voorzien zijn van een piekfijn uniform.

Wat houdt een volledig uniform nu precies in?

  • Donkerblauw hemd met KSA-embleem
  • Oranje das met dasring en wit daskoord
  • KSA T-shirt
  • Korte, velouren, donkerblauwe broek met KSA-riem
  • KSA-fleece of trui
  • KSA-tok (muts) voor de koude oortjes

Voor meer info over het uniform kan je terecht bij onze uniformverantwoordelijken.

Inschrijving:

Is uw zoon gebeten door de KSA-microbe? Super nieuws! Dan moet hij zo snel mogelijk ingeschreven worden. Dit is zeer eenvoudig maar we vragen dit zo snel mogelijk in orde te brengen, dit is namelijk belangrijk voor de verzekering! Het inschrijvingsgeld bedraagt 45 euro per jaar en kan gestort worden op het rekeningnummer BE24 4163 2477 0138 met vermelding van “lidgeld, naam, leeftijd en ban”.

Voor meer info omtrent de KSA-verzekering kan je terecht op de website van KSA Nationaal:

http://verzekering.ksj.be/

Steungroep:

De steungroep is een gezellige bende die tegenwoordig vooral bestaat uit oud-leiding van zowel KSA Sint-Jan Berchmans als KSA Gudrun. De bedoeling van deze groep geëngageerde mensen is om de jeugdbeweging mee te ondersteunen, zowel praktisch als financieel. Ze organiseren ieder jaar enkele evenementen zoals Prout to be Foud, de KSA-Quiz, de paaseiverkoop en de BBQ. Met de opbrengst van deze evenementen worden onder andere gas en elektriciteit van onze lokalen betaalt, maar ook grotere investeringen zoals de vernieuwing van onze lokalen staan op de planning. Onze nieuwe omheining en poort is bijvoorbeeld één van de recente realiseringen van onze steungroep! Ook organiseren ze geregeld een klusjesdag om onze terreinen en lokalen te onderhouden.

Vragen of meer info nodig?

Voor algemene zaken kan je best even een berichtje sturen naar 1 van onze hardwerkende bondsleiders.
Bij vragen over bangerichte zaken staan de banleiders klaar.

contact